Geschiedenis


Unimotorcycle Drag Racing ontstond in 1988 in de breinen van Sidecar Willy en zijn vriend Bubba. Beide heren zaten aan de bar met enkele biertjes te meimeren over de net afgelopen bikeweek (Florida, USA). Alle twee misten ze het dragracen in de straat voor het café waar iedereen kon aan deelnemen. Tijdens de jaren 70’tig was dat nog gewoon, maar de politie had uit veiligheidsoverwegingen dragracen in de straat al enkele jaren verboden.
 
 


Willy had al alle soorten dragracing gedaan, met voertuigen met 4, 3 en 2 wielen …waarom dan niet eens iets proberen met slechts één wiel! Verscheidene pinten later kwamen de eerste schetsen op bierviltjes, en er kwam ook een naam voor deze nieuwe sport: Unimotorcycle Drag Racing.  

 
 


Het doel zou zijn om op een wiel vanaf stilstand de afstand van 100ft (ongeveer 30m) zo snel mogelijk af te leggen, op een onverhard terrein (dit laatste om zachter te landen bij eventuele crashes).
Iedereen moest hier, zonder grote investeringen, aan kunnen deelnemen Sinds 1988 is de sport gegroeid van een idee op een bierviltje naar een internationale sport die steeds meer aanhang vindt, ook buiten de VS.Zo kwamen er Unimotorcycle Drag Race teams in verschillende Europese landen. Zoals UK, Duitsland, Zwitserland en later ook Nederland en in België en ondertussen zelfs in Rusland. Tot voor 2002 werden de Wereldkampioenschappen georganiseerd in de USA. In 2002 werden voor het eerst Wereldkampioenschappen georganiseerd in Simswald (Zwitserland).
 
Sinds 2002 worden elke 2 jaar de

"Unicycle Drag Racing Wereldkampioenschappen"

in Zwitserland georganiseerd.